Çevre kirliliği sadece kirliliğin meydana geldiği ya da oluştuğu yerdeki yaşamı tehdit etmez, dünyanın her kösesinde ki canlı hayatını tehdit edebilir. Bu durumun nedeni kirleticilerin taşınımı olayıdır. Kirleticiler akarsularla, yeraltı suları ile rüzgârlar ile taşınabilir.
Çevre kirliliğini birkaç cümle ile açıklamamız gerekirse; sadece canlılar üzerinde değil cansız varlıklar üzerinde de olumsuz etki yapabilme kapasitesine sahip hava, su ve toprak aracılığı taşınabilen bir yapıya sahiptir.
Çevre kirliliği günümüzde tüm ulusların ortak problemidir. Ayrıca çevre kirliliği her bireyin hayatına etki ettiği için genel olarak tüm insanlığın da ortak sorunudur.
Günümüz dâhil son birkaç yüz yıldır yaşanan teknolojik gelişmeler nedeni ile endüstrileşmede hızlı bir şekilde artış göstermiştir. Bu artış insanların köylerden kentlere yerleşmesine ve endüstri tesislerinde çalışmalarına neden olmuştur. Son zamanlarda yaşanan bu göç nedeni ile şehirlerde çarpık kentleşme ve yetersiz alt yapı nedeni ile çevre kirlilikleri had safalara ulaşmıştır. Gelişmiş ülkeler bu problemleri yüksek bütçeli alt yapı yarımları ile çözmüş durumdadır. Gelişmekte olan ülkelerde bu sorunla yüzleşmiş ve belirli bir plan dâhilinde mücadelelerini sürdürmektedirler. Gelişmemiş ülkelerde ise endüstrileşmeden kaynaklı çevre kirliliği daha ciddi boyutlardadır.
Çevre kirliliği çeşitli kategorilere ayrılabilir. Örnek olarak toprak kirliliği, su kirliliği, yeraltı suyu kirliliği, hava kirliliği, gürültü kirliliği ve radyoaktif kirlilik verilebilir.
Çevre Kirliliği Nedir?
İnsan kaynaklı olsun ya da olmasın çevreyle ilgili sistemi bozan her türlü oluşum ya da etki çevre kirliliğidir.
22 Ağustos 2019 - 15:25