Foça'dan "Pis Kokular" Geliyor!

09 Eylül 2020 - 11:40

Foça'da bir yıl önce faaliyete geçen bir biyogaz enerji firmasının atıkları Foçalıları isyan ettirdi.

Tesiste üretim sırasında oluşan atıklar vidanjörler aracılığı ile tarım alanlarına, derelere, sulama kanallarına dökülüyor. Foça da gelişigüzel dökülen atıkların oluşturduğu kötü koku atıkların döküldüğü alanların yakınında bulunan köylerde yaşayanların, arazide çalışan çiftçilerin ve tatilcilerin hayatını zehir etti. 

Tarım alanları zehirleniyor mu?

Yaydığı kötü koku yanında içeriğini bilmedikleri atıkların çevre ve insan sağlığına zarar vermesinden korktuklarını söyleyen köylüler, sorduklarında firma temsilcilerinin atıkların gübre olduğunu söylediklerini ancak istediklerinde gübre olduğuna dair bir belgenin kendilerine verilmediğini ifade ettiler. Tesisten çıkan atıkların içinde kimyasal maddeler olabileceği kuşkusu taşıdıklarını vurgulayan köylüler, tarım alanlarına dökülen atıkların toprağın ve suyun kirlenmesine neden olabileceğini ve yetkililerin bir an önce önlem almasını beklediklerini söylediler.  

Şerbetleme Nedir?

Foça’da biyogaz tesisinin yarattığı çevre kirliliği ve dökülen atıkların yaydığı kötü kokuya karşı çevrede yaşayanların tepkisinin artması üzerine firma, farklı bir yöntem uygulamaya başladı. Şerbetleme denilen bu yöntemle örneğin sulanan bir domates tarlasına giden vidanjör tarlaya akan suya uzattığı hortumu ile atıkları deşarj ediyor. Böylece sulama kanalından akan su ile atıklar karışıyor. Böylece kötü koku da azalmış oluyor. 

Bu yöntemin zararına dikkat çeken köylüler içeriğini bilmedikleri atıklarla büyüyen sebzelerin insan sağlığına zarar verebileceğini, toprakların ve yeraltı sularının kirleneceğini söylediler. 

Sorular cevapsız kaldı

Foça’daki çevre kirliliği ile ilgili şikayetlerin artması üzerine bilgi almak için sorular yönelttiğimiz tesis yetkilileri sorularımızı yanıtlamaktan kaçındı. 

İşte o sorular:

“1-     Foça’da bulunan tesisinizden çıkan ve vidanjörler ile çevredeki tarım alanlarına, derelere, sulama kanallarına döktüğünüz atık maddelerin çevreye verdiği zarar hakkında ne söyleyeceksiniz?

2- Yine sulama kanallarına döktüğünüz atıkların karıştığı sular yani sizin şerbetleme diye tabir ettiğiniz işlem sonucu oluşan siyah renkli ve kötü kokan sular ile sebze ve meyve bahçeleri sulanmaktadır. Bu meyve ve sebzelerle beslenen vatandaşların hastalanması hakkında düşünceleriniz neler?

3-     Tesisinizden çıkan atıkların yeraltı sularına karışması, yeraltı sularının kirlenmesine neden olmaktadır.  Sıvı atıkların dereler aracılığı ile sulama sularına karışması sonucu tarım arazileri kirlenmekte ve tarım yapılan topraklara kimyasal atıklar karışmaktadır. Bu iddialar karşısında firmanızın görüşü nedir? Haberimizde sizin de görüşünüze yer vermek için yanıtınızı bekliyoruz. “

Evet sorduğumuz sorular bunlar. Firma bu defa bir açıklama yaparsa evrensel gazetecilik ilkeleri gereği  virgülüne dokunmadan yayınlayacağız. Ancak Foçalılar ve kamuoyunu aydınlatmak adına sorduğumuz sorulara cevap vermekten kaçınmaya devam ederlerse, biz bıkmadan sorularımızı sormaya ve sorumluları görevini yapmaya davet etmeye devam edeceğiz.

Bu çevre katliamının önlenmesi için yetkililerin harekete geçmesini bekliyoruz. Foçalıların haklı olarak tepki gösterdiği kötü koku ve içeriğini bilmediği atıklardan duyduğu tedirginliğin giderilmesi için yetkililerin gereğini yapacağını umuyoruz. Konu ile ilgili gelişmeleri takip edip kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz.